about

Kozmetik Dermatoloji

BOTOKS UYGULAMASI

 

Botulinum toksini; Clostridium botulinum isimli bir bakteriden laboratuvar ortamında elde edilen, saflaştırılmış protein esaslı kas kasılmalarını azaltan bir toksindir. Botoks  mimik hareketleriyle oluşan çizgileri yumuşatırken, ileride deride oluşabilecek kırışıklıkların önlenmesinde de çok etkilidir.

Botoksun en sık uygulandığı alanlar  kaş ortası – kızgınlık çizgileri, alın, göz çevresi – kaz ayakları, burun kenarı – tavşan çizgileridir. Bunun yanında 

  • Terleme Botoksu (koltuk altı – avuç içi – ayak tabanı bölgelerine), 
  • Masseter Botoksu (diş gıcırdatma, diş sıkma amacıyla), 
  • Gummy Smile Botoksu (gülerken diş etinin görünmesini engellemek için) 
  • Çene Botoksu (çenede portakal kabuğu görüntüsü) gibi farklı kullanım amaçları da vardır.

 

Uygulama çok ince iğneler ve özel tekniklerle birden fazla noktada kas içerisine enjeksiyon şeklinde uygulanır.

İlacın etkisi 2-5 gün sonra net olarak ortaya çıkar. 1-2 haftada tam olarak etki oturur. Kalıcılık süresi hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Bu süre ortalama 3-6 aydır. Botulinum toksinine antikor gelişimi olasılığı mümkündür. Bu nedenle doğru zaman aralıklarında, uzman doktorunuz tarafından belirli aralıklarla yapılması önemlidir.

Kullanılan ilacın FDA tarafından onaylı olması da istenmeyen yan etkilerin ortaya çıkmaması açısından da çok önemlidir.

.

DOLGU UYGULAMALARI

 

Zaman içerisinde yaşlanma, güneş, sigara ve stres ile birlikte kemik, yağ ve destek dokularında azalma ve fonksiyon kayıpları görülmektedir. Bu değişimler, deride dolgunluk ve destek görevi gören kollajen, elastin ve hücreler arası destek maddelerin yapımındaki azalmaya  bağlıdır. Bu durum neticesinde cildimizde kırışıklıklar, sarkmalar ve yüzde 3 boyutlu şekil değişiklikleri ortaya çıkar. 

Dolgu maddeleri ise uygulandığı alanlarda dokuyu germe etkileri nedeni ile özellikle yüz germe işlemlerinde kullanılmaktadırlar. Günümüzde daha çok hiyaluronik asit içeren dolgular kullanılmaktadır. 

Dolgu uygulamalarında hastadan uygulama öncesi iyi bir öykü alınmalıdır. Dolgu bileşenlerine karşı alerji, uçuk çıkarma hikayesi, gebelik/emzirme, keloidde yatkınlık ve otoiümün hastalıklar yönünden hasta sorgulanmalıdır.

Dolgu işlemi sonrası sonuçların kalıcılığı dolgu işleminin uygulandığı bölgeye göre farklılıklar göstermektedir. Kalıcılık dudak dolgusu sonrası 8-12 ay civarında iken, çene dolgusu (jawline) sonrası 1,5-2 yıla ulaşabilmektedir. Dolgu her mevsim uygulanabilen bir kozmetik işlemdir. 

MEZOTERAPİ UYGULAMALARI

 

Tıbbi veya estetik amaçla kullanılan ilaçların sistemik kullanım yerine direkt problemli alanlara özel iğneler ile enjeksiyonudur. Mezoterapiler uygulanma amacına göre bir çok farklı şekilde fayda sağlar. Uygulandığı bölgelerde çatlak, kırışıklık, güneş lekesi, cilt sorunları, bölgesel yağlanma, selülit gibi bir çok problemin çözümü için kullanılabilmektedirler

Tedaviye yanıt problemin şiddetine, kişinin yaşına ve cilt yapısına bağlı olmakla birlikte genellikle 2. Veya 3. Seanstan sonra ortaya çıkmaya başlar. Düzenli aralıklarla yapılan 3-4 mezoterapi seansının ciltte yarattığı etkinin kalıcılık süresi yaklaşık 1 yıldır. Mezoterapi seanslarından önce ve sonra aspirin gibi kan sulandıran ilaçlar kullanılmamalıdır. Mezoterapi seansından sonra 10-15 saat uygulama bölgesine su değdirilmemelidir. Mezoterapi işlemi her mevsim uygulanabilmektedir. Kullanılan mezoterapi ürünlerinin FDA tarafından onaylı olması da istenmeyen yan etkilerin önlenmesi ve güvenli mezoterapi uygulamaları açısından çok önemlidir.

SAÇ MEZOTERAPİSİ

Saç dökülmesini engelleyen, saç uzamasını sağlayan destekleyici bir tedavi şeklidir. Saçı besleyici vitamin, mineraller  belirli aralıklarla ince uçlu enjektörler ile saçlı deriye verilir. Mezoterapi uygulamaları ile saç köklerinin kan dolaşımı arttırılır, saçın beslenmesi için gerekli olan içeriklerin saça doğrudan ulaşması sağlanır. Hastanın problemine göre haftalık veya 2 haftalık seanslar şeklinde 4-10 seans yapılır.

 

YÜZ MEZOTERAPİSİ

Zaman içinde güneş hasarı ve kollajen kaybı ile birlikte cildimizin dolgunluğunda ve görünümünde bozulmalar ortaya çıkar. Yüz Mezoterapisi cildi yenileyen, cilt kırışıklığı ve cilt sarkmalarına etkili olan bir işlemdir. İçerik olarak hiyaluronik asit, antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve aminoasitler cilt altına minik iğneler ile uygulanır. Bu işlem başlangıçta 1-4 hafta aralıklarla uygulanır. Ortalama 4-6 seans sonrası 3-6 ayda bir tekrarı yapılır.

 

PRP (PLATELET RİCH PLAZMA) UYGULAMASI

 

Plateletler trombosit adı verilen kan hücreleridir. Vücudumuzda hasarlı dokularda kanamanın durmasını ve gelişen hasarın onarılmasını yani yara iyileşmesini sağlamaktadır. Normalde kanda 150.000 – 400.000/mm3 arasında bulunurlar. Bu hücreler damar dışına çıktıklarında aktif hale gelerek; kanın pıhtılaşma faktörleri ve büyüme faktörlerini hücre dışına salgılamaktadırlar.

Salgılanan büyüme faktörleri deride fibroblast, endotel ve deri altı kök hücrelerini uyarmaktadır. Bu uyarılma ile hücreler aktif hale geçmektedir. Fibroblastlar tarafından derinin destek iskeletini oluşturan kollajen ve elastin yapımı ve hücreler arası destek dokusu artmaktadır.

Düzenli aralıklarla yapılan 3-4 PRP seansının ciltte yarattığı etkinin kalıcılık süresi yaklaşık 1 yıldır.

ALTIN İĞNELİ RADYOFREKANS

 

Fraksiyonel başlığında bulunan birçok altın iğneye gönderilen radyofrekans dalgaları, ayarlanan iğne boyu ile ciltte istenilen derinliğe kadar ulaşabilir. Bu radyofrekans dalgaları deri altında ısınmaya sebep olarak, ciltteki kollajen ve elastin dokularında hasarlanmaya yol açıp, bu dokuların kendini yenileyerek onarmasına olanak sağlar. Cildin doğal bir şekilde tekrar dokularını yenileme sürecini başlatmasıyla, sağlıklı ve gergin bir cilde kavuşulur.

Cilt gençleştirme, cilt kırışıklıkları, cilt yenileme, yüz- boyun bölgelerindeki sarkmalar, sivilce izlerinin tedavisinde, ameliyat ve yara izlerinde, geniş gözeneklerin sıkılaşmasında, çatlaklarda  kullanılır.

Düzenli aralıklarla uygulanacak 3-4 altın iğne seansı ile cildimizde kalıcılığı 1-2 yılı bulan sonuçlar elde etmek mümkündür. Bu uygulama sonrasında hafif bir kızarıklık dışında üst deride herhangi bir hasar olmadığı için günlük hayata hızlıca geri dönüş sağlanır. Altın iğne işlemi yılın her mevsimi uygulanabilir. 

 

FRAKSİYONEL LAZER

 

Bu işlemde lazer ışını mikroskobik yuvarlak kolonlar halinde cildin üst ve orta tabakalarına uygulanır. Fraksiyonel Lazer cilt yaşlanması, sivilce, yara, çatlak ve yanık izlerinin tedavisinde kullanılan en güçlü lazer teknolojisidir.

İşlem sonrası hastanın iyileşmesi 7-10 gün kadar sürebilir. Cilt ilk 3 günde kızarıp ödem toplamakta, daha sonraki süreçte ise soyulmalar başlamaktadır. Yaklaşık 1 hafta sonra normal yaşantıya dönülmektedir. Tedavinin etkinliği genellikle 3. aydan sonra belirginleşir. İlk başlarda gerçekleşen soyulmalar bir peeling etkisi gibi görülse de, tedavideki etkisi 3-6 ay içinde kendini gösterir. Seans sayısı genellikle 3-6 arasında olurken, 2 seans arası yaklaşık 1 aydır. Yaz aylarında yapılması uygun değildir.

 

CİLT BAKIMI

 

Medikal cilt bakımı, dermatokozmetik ürünlerle yapılan, cildin canlılığını tekrar kazandırmaya, ciltte biriken yağ, siyah nokta, makyaj artıkları gibi cildin cansız, soluk görünmesine yol açan etkenleri arındırmaya yönelik işlemlerden oluşmaktadır. 

İşlem çeşitli aşamalardan oluşmaktadır.

  • Cilt analizi ile cildin ihtiyaçları gözlemlenip cilt tipine uygun bakım ürünleri belirlenir.
  • Cilt yağ, makyaj artıkları gibi etkenlerden temizlenerek sağlıklı bir ortam oluşturulur.
  • Buhar terapi ile cildin gözeneklerinin açılması ve cildin yumuşaması sağlanır. 
  • Aqua Peel İşlemi ile 3 aşamalı vortex başlıklı vakum tedavisi uygulanır.
  • Besleyici bakım maskesi ardından nemlendirici sürüp medikal cilt bakımı sonlandırılır.